WhatsApp-oprichter Jan Koum meldde in april al dat hij moederbedrijf Facebook zou gaan verlaten, maar hij komt nog wel naar kantoor. De reden is simpel: een laatste ‘payday’ van maar liefst  450 miljoen dollar (397 miljoen euro).

Dat bedrag zal hij ontvangen in aandelen, schrijft de Wall Street Journal. Koum heeft al 7,1 miljard dollar (6,2 miljard euro) aan Facebook-aandelen verkocht. Facebook kocht Whatsapp in 2014 voor het bedrag van 19,3 miljard dollar (17 miljard euro).

Deze tactiek van vertrekken maar toch aanblijven heet in Silicon Valley ‘resting and vesting’. Het is een status die alleen voorbehouden is aan de steenrijke ondernemers en softwarebouwers die met één been al buiten staan. Ze mogen ‘doorwerken’ terwijl ze wachten op de volgende lading aandelen die na een kwartaal of een jaar van hen zal zijn.

Bij de meeste overnames kun je het aandelenpakket pas verzilveren na een bepaalde periode verzilveren. Als je het vier jaar weet uit te houden, heb je er pas recht op. Dat moment breekt voor Koum aan in november van dit jaar, na nog een eerdere ‘vesting day’ deze maand.

Half juli liet hij zijn gezicht nog zien op het kantoor van Facebook, waardoor hij de verplichtingen in zijn contract volgens de WSJ naleeft.

Het fenomeen is een publiek geheim in Silicon Valley, en Business Insider schreef er al eerder over. Sommige bedrijven noemen deze plakkers 'coasters'.

De HBO-komedie Silicon Valley bespotte de trend zelfs in een aflevering waarin een groep software-ingenieurs rondhangen op het dakterras van het bedrijf en geen werk uitvoeren. De acteur die een van de ingenieurs speelde, Josh Brener, zei tegen Business Insider: "Meerdere mensen hebben mij fotos gestuurd van zichzelf op een dak, voetjes van de vloer, niksend en met de hashtag 'unassigned' of 'rest and vest'.  Het gebeurt echt - en zelfs redelijk vaak."

Bij Facebook bestaat er een eufemistische term voor: discretionair vermogen. Dat vertelde een voormalige medewerker die het ontvangen had. Dit 'DV' is een extra en vaak omvangrijk aandelenpakket dat tienduizenden of soms honderdduizenden dollars waard is - een bedankje voor goed werk. Het kan mensen ook aan een bedrijf binden omdat ze pas beschikbaar worden over een bepaalde periode.

Koums pakket valt hier overigens niet onder. In zijn geval is het een resultaat van de enorme overnamesom die Facebook voor WhatsApp neertelde.

De oprichter van de populaire berichtendienst zou Facebook vaarwel zeggen omdat hij het niet eens is met hun visie op advertentiegebruik van het platform. Koum hield het in zijn afscheidsverklaring bij de opmerking dat hij van zijn vrije tijd zou gaan genieten door 'zeldzame, luchtgekoelde Porsches te gaan verzamelen' en ultimate frisbee te spelen.